سندی از آزادی خلیج فارس در مسیر نابودی

عضو هیأت علمی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری در آستانه روز خلیج فارس با یادی از فاتحان خلیج فارس در دوره استعمار پرتغال، از وزارت امور خارجه درخواست کرد کتیبه‌های شناسایی‌شده در کشور تانزانیا را که از معدود اسناد پیروزی و نجات خلیج فارس است، از نابودی نجات دهد.

مرتضی رضوان‌فر ـ عضو هیأت علمی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری و کتیبه‌پژوه ـ روز ملی خلیج فارس (دهم اردیبهشت‌ماه) را بهانه مناسبی برای تجلیل از «فرماندهان گرجی‌تبار ایران» دانست و ماجرای آنها را اینگونه شرح داد: «امپراتوری‌ها به دلیل آنکه از چندین کشور ایجاد شده‌اند طبیعی است که بافت چندقومی داشته باشند. امپراتوری صفوی نیز به دلیل تسلط بر چندین کشور همسایه، مدیرانی از این کشورها حتی در سطح فرمانده ارتش و استاندار داشت، که نقش مهمی در توسعه و امنیت ایران داشتند.

گرجی­‌ها یکی از اقوامی هستند که نقش بزرگی در توسعه و امنیت ایران داشته‌اند و شاید معروفترین آنها «الله­‌وردی خان اوندیلادزه» است که در زمان استانداری فارس، پل الله­‌وردی خان یا سی‌وسه پل اصفهان و مدرسه خان شیراز را بنا کرد و با دعوت از ملاصدرا و حمایت از او مهمترین گام را در دفاع از علوم عقلی برداشت. او که این امور توسعه­‌ای را با هزینه شخصی انجام می‌داد، رواق و گنبد الله­‌وردی خان را نیز در جوار امام رضا (ع) به‌عنوان آرامگاه خود ساخت و بعدها در همانجا مدفون شد.

الله‌وردی خان در زمان شاه عباس اول، سپه‌سالار یا همان فرمانده کل نیروهای مسلح ایران بود و در جنگ‌های شاه عباس از جمله جنگ با عثمانی‌ها و ازبک‌ها حضور داشت. همچنین در مقابله با پرتغالی‌ها و فتح بحرین نقش مهمی ایفا کرد.

امام­قلی خان پسر الله­‌وردی خان، پس از پدرش به استانداری ﻓﺎرس، ﻻر، کوه‌گیلویه و ﺑﺤﺮﯾﻦ رسید. او فاتح خلیج فارس شد و توانست پس از ۱۱۷ سال حضور استعماری پرتغال، در جنگی سنگین…

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا