ادامه تخریب بافت تاریخی قم
سیدمحسن محسنی
چند روزی است که اخبار نگران کنندهای از تخریب بافت تاریخی در اطراف گذر سفیداب به گوش میرسد. متاسفانه این روند ناصواب از ابتدای سال گذشته و با شروع بحران کرونا آغاز شده است.
چند نکته را اجمالا و عجالتا بیان میکنیم:
۱. نظر به اعتبار مصوبه شورای عالی و شهرسازی که این منطقه را بافت تاریخی تعریف کرده است، هرگونه اقدام مبتنی بر تامین اعتبار برای تملک و تخریب و فعل تخریب غیرقانونی است و باید از مراجع قضایی تا حصول نتیجه نهایی پیگیری شود.
۲. دستگاه مسئول پیگیری در ما نحن فیه، اداره میراث فرهنگی استان است و این دستگاه به عنوان متولی قانونی میباید اقدامات خود را به صورت شفاف و مستمر برای عموم مردم بیان کند.
۳. بافت تاریخی قم و خاصه بافت تاریخی در فاصله بین خیابان چهارمردان و آذر، شاهد بسیاری از حوادث انقلاب اسلامی ایران در سال ۱۳۵۷ بوده است. تخریب این بافت به عبارتی تخریب قسمتی از تاریخ انقلاب اسلامی ایران نیز محسوب میشود.
۴. تخریب این قسمت از بافت، تخریب قسمتی از معماری اسلامی و سنتی شهر هم به حساب خواهد آمد.
۵. یکی از ارکان میراث فرهنگی، بافتهای تاریخی است؛ خاصه بافت مزبور که واجد چند ارزش تاریخی و فرهنگی است.
۶. گذر سفیداب به ثبت ملی رسیده است. تعرض به گذر و حریم آن، تعرض به آثار ملی است و قابل پیگیری کیفری است.
تعرض به آثار ملی قاعدتا نباید مشمول مرور زمان باشد.
۷. بسیاری از کشورها با نگهداشت بافت تاریخی، موفق به جذب گردشگران فرهنگی شدهاند و از این طریق ضمن ایجاد شغل برای بیکاران، برای شهروندان و افراد بومی درآمد پایدار و سالم ایجاد کردهاند.
۹. اگر تخریب بافت تاریخی در کوتاه مدت درآمدی برای شهرداری ایجاد کند، بیتردید در درازمدت به درآمد پایای این دستگاه آسیب میرساند.
۱۰. استفاده از تجارب کشورهایی همچون اسپانیا و ایتالیا و ازبکستان و تاجیکستان و حتی همسایگان داخلی خودمان مانند کاشان و یزد، به یقین سودمند و درس آموز است. از آن نباید غافل شویم.
در پایان از تمام میراث دوستان و دغدغهمندان جهت حفظ میراث کهن و با ارزش قم استدعای یاری و کمک میشود.
نگذاریم نسلهای آینده ما را به خاطر کاهلی و سستی در نگاهبانی از میراث گرانبهای پیشینیان سرزنش کنند.
انتهای پیام