ساختمان قدیمی گمرک بندرعباس و وقف ماندگار؛ میراثی که حمایت می‌خواهد

ساختمان سابق گمرک بندرعباس و قرارگیری آن در دل یک مدرسه دینی داستان پر فراز و نشیبی دارد اما اکنون هر دوی آنها به میراث ارزشمندی بدل شده‌اندکه در حکم یک وقف شایسته و احسن به حمایت نیاز دارند.

خبرگزاری فارس نوشت: ساختمان قدیمی گمرک بندرعباس واقع در بخش مرکزی شهرستان بندر عباس در حقیقت ساختمان کمپانی هند شرقی هلند است که بنایی متعلق به دوران صفویه بشمار می‌رود
این عمارت در بلوار طالقانی روبروی اسکله قدیمی بندرعباس (اسکله شهید حقانی کنونی) قرار دارد.
این عمارت گمرک قدیمی و تاریخی شهر بندرعباس و محل تجارتخانه داخلی و خارجی بوده است. این عمارت از معماری اروپایی در آن زمان تأثیر گرفته، مانند تعداد زیادی از عمارات دوره قاجار به عمارت کلاه فرنگی شهرت دارد.
در ابتدای انقلاب مدتی از این عمارت و محیط پیرامون آن به‌عنوان میدان تره‌بار استفاده می‌شد.

نگاهی تاریخی به وقف حوزه علمیه بندرعباس
حسین تختی نماینده هیات امنای حوزه علمیه مدرسه النبی (ص) بندرعباس از جمله چهره‌هایی است که به خوبی تاریخچه ۵ دهه اخیر این عمارت و ماجراهای بعد از آن و ساخت حوزه علمیه یا مدرسه النبی را در خاطر دارد.
او می‌گوید: زمین این مدرسه در سال ۱۳۵۹ توسط آیت الله محمد حسین احمدی فقیه (اولین امام جمعه بندرعباس) به مبلغ ۱ میلیون تومان از گمرک خریداری شد و در سال ۶۱ بنای ساختمان حوزه علمیه نهاده شد و ۱۱۴ مغازه نیز پیرامون آن دیده شد که از فروش سرقفلی مغازه‌ها برای ساخت این مدرسه النبی (حوزه علمیه) و ۴ سالن و کتابخانه و آشپزخانه و … هزینه گشت.
بنای ساخته شده تا سال ۱۳۶۸ عملا بیش از ۱۰ هزار مترمربع زیربنا داشت و در مراسمی با حضور علمای شیعه و سنی صیغه وقف‌نامه جاری گشت و این مدرسه عملا وقف درس و بحث و اجتهاد شد.

اجاره مغازه‌ها پاسخگو نیست چون سرقفلی آنها فروخته شده
مغازه‌های واگذار شده به عنوان سرقفلی نیز اکنون با گذشت سال‌ها دارای اجاره‌های مشخصی از ۷۰ هزار تومان تا ۴۰۰ هزار تومان است و چون سرقفلی آنها در همان سال‌های ابتدایی برای تکمیل بنای حوزه علمیه فروخته شده عملا از محل اجاره‌های بسیار اندک، رقم قابل توجهی عاید حوزه علمیه نمی‌شود و کفاف هزینه‌های سنگین تعمیر و نگهداری ساختمان حوزه و عمارت تاریخی در آن را نمی‌دهد.
وی درباره ساختمان قدیمی گمرک که در درون حوزه علمیه قرار دارد نیز می‌گوید: حدود ۱۰ سال از سال ۵۸ طلاب در همین ساختمان سابق گمرک بندرعباس مشغول درس و بحث بودند تا اینکه بنای جدید ساخته شد.

تلاشمان حفظ و حراست از عمارت تاریخی بوده
تختی با بیان اینکه عمارت ساختمان سابق گمرک بعد از سال‌ها به علت خوردن موریانه دچار فروریختگی چوب های سقف شد، عنوان داشت: ما از این ساختمان نگهداری کردیم و در حالی که در سورو و پشت شهر و فلکه برق و … ساختمان‌های ساخته شده با سنگ‌های جزیره هرمز و ساروج همه تخریب شده‌اند اما بدلیل نگهداری‌های مناسب صورت گرفته، این بنا همچنان باقی است و اکنون نیز از میراث فرهنگی دعوت می‌کنیم تا برای بازسازی این ساختمان به عنوان یکی از قدیمی‌ترین آثار فرهنگی و تاریخی بندرعباس همکاری و مشارکت کنند چون بازسازی بناهای تاریخی در حوزه اجازه و مسئولیت میراث فرهنگی است.
تختی می گوید شرط ما با میراث فرهنگی آن است که مداخله‌ای در کار حوزه صورت نگیرد.
به گزارش فارس، حوزه علمیه بندرعباس (مدرسه النبی) را می‌توان احسن الوقف دانست که با هزینه شخصی آیت الله احمدی ساخته شده و در دل آن نیز از عمارت سابق گمرک به عنوان یکی از قدیمی ترین بناهای بندرعباس که آن را خریداری کرده بودند، مراقبت و صیانت شده بطوری که اثری مشابه در بندرعباس اکنون دیده نمی‌شود و این میراث تاریخی از یک سو و میراث دینی و اعتقادی (مدرسه النبی) از سوی دیگر، به حمایت و پشتیبانی برای حفظ و بقا نیاز دارند و چه خدمتی بالاتر از خدمت فرهنگی.


انتهای پیام

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا