تخلف بزرگ در دانشگاه تهران؛ تخریب فضای سبز و زیر پا گذاشتن قوانین میراث فرهنگی
در روزهایی که تغییر مدیریت دانشگاه تهران در حال انجام بود، دو ساختمان در بخش جنوبی این دانشگاه و در انبوهترین فضای سبز آن بنا شد که نه تنها به پوشش گیاهی آسیب وارد کرده بلکه با تخریبهای پیرامونی، به محیط زیست و میراث فرهنگی این مرکز آموزشی لطمه جدی وارد کرده است.
این اقدام پرسشهای جدی درباره مدیریت و مسئولیتپذیری در حفظ منابع طبیعی و فرهنگی دانشگاه را به دنبال داشته است.
ساخت و ساز غیرمجاز در فضای سبز دانشگاه
در روزهایی که مدیریت دانشگاه تهران در حال تغییر بود، خبری ناگوار از دل این دانشگاه به گوش رسید. در ضلع جنوب غربی دانشگاه و در یکی از انبوهترین بخشهای فضای سبز، دو ساختمان جدید ساخته شدند که مساحت تقریبی زیر بنا و حریم آن ۴۰۰ متر مربع و با احتساب تخریبهای پیرامونی به ۶۰۰ متر مربع میرسد. این تخریبها به شدت به پوشش گیاهی و فضای سبز دانشگاه آسیب وارد کرده است.
تخریب آثار طبیعی
یکی از اعضای جامعه دانشگاهی که خود از فعالان حفاظت از محیط زیست است، در خصوص وضعیت این فضای سبز اظهار داشت: «در این منطقه باغچهای از گونههای بومی گزهای ایران را از سال ۹۰ کاشته بودم که متاسفانه تمام آنها ریشهکن شدند». همچنین دو درخت قدیمی توسکا که قدمتی بالای ۵۰ سال داشتند، به دلیل مجاورت با ساختمانهای جدید آسیب دیده و در آیندهای نزدیک خشک خواهند شد.
این مسئله نشاندهنده عدم توجه به حفاظت از منابع طبیعی و همچنین آثار تاریخی و فرهنگی در دانشگاه است. در حقیقت، این بخش از فضای دانشگاه تهران تنها لکه جنگلی آن محسوب میشد و اهمیت حفظ چنین مناطقی در دل شهر بیش از پیش مشهود است.
قوانین و تخلفهای آشکار
بنا به گفته کارشناسان، محوطه دانشگاه تهران طبق قانون ثبت میراث فرهنگی، حفاظت شده است و دخل و تصرف و تغییر کاربری آن بدون مجوز ممنوع است. اما به نظر میرسد مدیریت دانشگاه با سوءاستفاده از زمان تعطیلات، به بهانه عدم توانایی در مواجهه با نهادهای دیگر، وظیفه قانونی خود را در حفظ این بناها نادیده گرفته است. در شرایطی که دانشگاه به عنوان یکی از مهمترین نهادهای آموزشی کشور باید الگوی رعایت قوانین باشد، چنین تخلفاتی از سوی مدیریت آن قابل قبول نیست.
اعتراضات و پیگیریها
با پیگیریهای مداوم فعالان محیط زیست و جامعه دانشگاهی، بالاخره میراث فرهنگی در تاریخ ۲۲ شهریور به محل مراجعه کرده و دستور توقف عملیات را صادر کرد. این اقدامات به وضوح نشاندهنده ضرورت توجه به قوانین و حفظ فضای سبز در کشور است.
نیاز به مدیریت مسئولانه
جناب آقای دکتر مقیمی، رئیس دانشگاه، که به دلیل تذکراتش درباره حجاب در میان دانشجویان شناخته شده است، باید به این مسئله توجه بیشتری داشته باشد. اگر در بزرگترین مرکز آموزشی کشور بیقانونی رواج یابد، نه تنها به محیط زیست آسیب میزند، بلکه نهادهای علمی و فرهنگی کشور را نیز زیر سؤال میبرد. بیتوجهی به توصیههای رهبری در حفظ فضای سبز و همچنین نادیده گرفتن وظایف قانونی، زنگ خطری برای تمامی نهادها و سازمانها به شمار میآید.
تخریب فضای سبز و اقدام به ساخت و ساز غیرمجاز در دانشگاه تهران، تنها یک تخلف ساده نیست. این یک زنگ خطر جدی است که نشان میدهد چقدر نیاز است به حفاظت از منابع طبیعی و فرهنگی کشور توجه شود. برای حفظ هویت ملی و فرهنگی و برای جلوگیری از چنین تخلفاتی، مسئولان باید اقدامات جدی و فوری انجام دهند و به جدیت در حفاظت از میراث طبیعی و فرهنگی کشور توجه کنند. اگر این امر نادیده گرفته شود، آیندهای تاریک برای منابع طبیعی و فرهنگی کشور رقم خواهد خورد.
انتهای پیام