فشار دو‌سویه بازار‌های جهانی بر «فایرا»

فلز آلومینیوم پس از آهن یکی از پرکاربردترین فلزات جهان به حساب آمده و در صنایعی مانند خودرو‌سازی و ساختمان‌سازی مورد استفاده قرار می‌گیرد. این فلز گرانبها، با تبدیل بوکسیت به آلومینا و طی فرآیند تبدیل آلومینا به آلومینیوم تولید می‌شود. گران بودن مواد اولیه و عدم دسترسی برخی از کشور‌ها به این مواد همواره چالش‌هایی را برای تولید‌کنندگان آلومینیوم در برخی کشور‌ها از جمله ایران به وجودآورده است. با وجود این، ارزان بودن برق برای این صنعت در ایران یک امتیاز به حساب می‌آید.

بازار جهانی آلومینیوم تحت تاثیر فضای رکودی حاکم بر جهان و افزایش تهاجمی نرخ‌های بهره در اقتصاد‌های بزرگ دنیا، روندی نزولی به خود گرفته است. بررسی‌ها نشان می‌دهد، در صورت تداوم وضعیت فعلی در جهان و کاهش قیمت دارایی‌های پایه، این روند نزولی برای فلز آلومینیوم، ادامه‌دار خواهد بود. از طرف دیگر برخی پیش‌بینی‌ها حاکی از آن است که با وجود کاهش قیمت‌ها، کاربرد این فلز در صنایع مختلف، می‌تواند تقاضای خوبی را برای آلومینیوم ایجاد و حتی روند قیمتی آن را معکوس کند. همچنین خبر‌هایی درباره محدود کردن آلومینیوم روسیه در بورس فلزات لندن نیز شنیده شده که موجب کاهش موجودی انبار‌های آلومینیوم شده است؛ لذا این موضوع می‌تواند نقش پر‌رنگ‌تری در بهبود تقاضا ایفا کرده و قیمت‌ها را با افزایش هر چند اندک مواجه کند.

نرخ شمش‌های آلومینیوم در «فایرا» نیز، بر اساس قیمت این فلز در بورس فلزات لندن تعیین می‌شود. نرخ شمش آلومینیوم برای نیمسال دوم ۱۴۰۱، به‌طور میانگین ۲ هزار و ۵۰۰ دلار در نظر گرفته شده است. همچنین پیش‌بینی تحلیلگر «دنیای اقتصاد» نیز حاکی از آن است که روند قیمتی این فلز در ۱۴۰۲، کمی بهبود یافته و افزایشی خواهد بود؛ لذا نرخ شمش آلومینیوم برای سال ۱۴۰۲، حدود ۲ هزار و ۷۰۰ دلار در نظر گرفته شده است. همچنین انتظار می‌رود، نرخ دلار نیما برای نیمه دوم سال جاری، به‌طور میانگین، ۲۷ هزار تومان و در سال ۱۴۰۲، به ۳۲ هزار تومان افزایش یابد. هرچند افزایش نرخ دلار می‌تواند علاوه بر افزایش درآمد‌های عملیاتی شرکت، موجب افزایش بهای تمام‌شده و کاهش سود‌آوری شود؛ چرا که عمده مواد اولیه آلومینیوم ایران، از خارج از کشور تامین می‌شود که در ادامه به آن پرداخته خواهد شد.

درآمد‌های عملیاتی
روند رو به رشد درآمد‌های عملیاتی و همزمان آهنگ کند رشد بهای تمام‌شده در سال ۹۸ تا ۱۴۰۰، حاکی از وضعیت خوب و رو به رشد در بازار‌های جهانی است؛ همین امر موجب شده تا حاشیه سود این شرکت طی این مدت، به بالای ۳۵ درصد برسد. پس از سال ۱۴۰۰ و شروع روند نزولی بازار‌های جهانی، همچنین از طرفی افزایش نرخ تورم و نرخ دلار موجب شد تا روند حاشیه سود به سمت نزولی شدن تغییر مسیر دهد.

مواد اولیه
عمده مواد اولیه مصرفی توسط آلومینیوم ایران، پودر آلومینا بوده که بیش از ۸۵ درصد از خارج از کشور تامین شده و نرخ ارز می‌تواند بر بهای این مواد اثر مستقیم داشته باشد. نرخ جهانی این پودر رو به افزایش بوده و همان‌طور که قبلا هم ذکر شد، نسبت قیمت این پودر به قیمت آلومینیوم در حال افزایش بوده و می‌تواند برای این صنعت خطرآفرین باشد. تحلیلگر «دنیای اقتصاد» نرخ این پودر را برای سال‌های آتی ۵۲۰ دلار به ازای هر تن در نظر گرفته است.

یکی دیگر از مواد اولیه ارزبری که در این صنعت و شرکت نقش پررنگی ایفا کرده و نوسان قیمت آن می‌تواند، بهای مواد اولیه را با افزایش چشمگیری مواجه کند، آند است که در خطوط جدید این شرکت کاربرد زیادی دارد. روند آتی نرخ این ماده نیز صعودی بوده و این روند افزایشی عاملی شده تا شرکت، در پی راه‌اندازی هر چه سریع‌تر احداث کارخانه تولید آند باشد.۸۰ درصد از ماشین‌آلات و تجهیزات این کارخانه در دست احداث، از کشور چین و در قالب تسهیلات دریافتی از اگزیم بانک چین تامین شده است. در حال حاضر، پیش‌بینی می‌شود نرخ آند وارداتی، برای سال‌های آتی به هزار و ۱۰۰ دلار به ازای هر تن افزایش یابد.

منبع: دنیای اقتصاد

انتهای پیام

خروج از نسخه موبایل