به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، در روزهای گذشته زمزمههایی درباره سربهسر شدن تولید و مصرف بنزین در رسانههای مختلف شنیده میشود. نقطه آغاز این بحثها به اظهار نظر جلیل سالاری مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی بازمیگردد.
وی در اظهاراتی در جمع خبرنگاران گفته بود: تعداد خودروهای شخصی و موتورسیکلت در کشور حدود ۲۵ تا ۲۶ میلیون دستگاه را شامل میشود، اگر استاندارد جهانی را در این خودروها و موتورسیکلتها داشته باشیم ۵۰ درصد کاهش مصرف خواهیم داشت، یعنی روزانه ۵۰ میلیون لیتر کاهش مصرف است و این حجم کاهش ارزش افزوده بالایی داشته و برای کشور و ارزآوری دارد.
در واقع با یک حساب سرانگشتی، مصرف بنزین در خودورهای بیکیفیت داخلی، سالانه بیش از ۱۰ میلیارد دلار به کشور خسارت وارد میکند.
* افزایش مصرف تراز بنزین ایران را سربهسر کرد
اما بحث پیشی گرفتن مصرف بنزین از تولید، موضوعی نیست که به تازگی عنوان شده باشد، خبرگزاری فارس در سلسله گزارشهایی در بهمن و اسفند سال گذشته با بررسی روند افزایشی مصرف طبق آمارنامه مصرف فرآوردههای نفتی انرژیزا، نسبت به صفر و سپس منفی شدن تراز بنزین هشدار داده بود.
تصویر ۱ در گزارشی با عنوان «مرگ تدریجی درآمد ۳ میلیارد دلاری ایران از صادرات بنزین/ سال آینده تولید و مصرف بنزین سربهسر میشود» در تاریخ ۱۷ بهمن سال ۱۴۰۰ در خبرگزاری فارس منتشر شده است.
طبق تصویر ۱، پس از واکسیناسیون گسترده مردم در دولت سیزدهم و تعدیل قیمت بنزین با تورم، مصرف این سوخت افزایش چشمگیری مییابد. با توجه به عدم اعتقاد وزارت نفت تدبیر و امید به احداث پالایشگاه، میزان تولید افزایش نیافته و در نتیجه خبرگزاری فارس از منفی شدن تراز بنزین در سال ۱۴۰۱ (سال جاری) خبر میدهد.
انتهای پیام