ضعفها و مشکلات عمیق مدیریتی و ناکامیهای برنامههای اقتصادی در سازمان جهاد کشاورزی استان هرمزگان، بسیاری از ظرفیتهای کشاورزی هدر رفته و بلااستفاده گذاشته که نتیجه آن خسارتهای مالی و اقتصادی غیر قابل جبرانی به بار آورده و ادامه این روند موجب متضرر شدن بیش از پیش بخش کشاورزی استان خواهد شد.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی هرمزگان در جهت سرپوش گذاشتن بر ضعفهای مدیریتی، خود را پس پرده پروژه نخلستان شرکت ماهان مخفی کرده که نکاتی در این بخش حائز اهمیت و قابل توجه است؛
نحوه ورود شرکت سرمایه گذاری ماهان به عرصه کشاورزی هرمزگان
یکی از اقدامات قابلتقدیر در استان هرمزگان، سرمایهگذاری هلدینگ ماهان در توسعه نخیلات بشاگرد است که صرفاً با امکانات و تخصص و سرمایه شرکت ماهان انجام شده و مدیریت سازمان جهاد کشاورزی استان هیچ نقشی در اجرای آن نداشته چرا که توان مدیریتی و کارشناسی هلدینگ سرمایهگذاری ماهان به مراتب قویتر و بیشتر از سازمان جهاد کشاورزی هرمزگان است.
این طرح در صورت موفقیت، میتواند به رونق اقتصادی و رفع بخشی از معضل بیکاری در منطقه کمک شایانی کند. هلدینگ ماهان که کار خود را از بخش حملونقل هوایی آغاز کرد، اکنون بهعنوان یکی از بزرگترین شرکتهای سرمایهگذاری کشاورزی کشور، در استانهایی همچون سیستان و بلوچستان، قزوین، آذربایجان شرقی و مازندران فعالیت دارد و تاکنون بیش از ۲۰ هزار هکتار زمین کشاورزی را در اختیار گرفته است.
اما ارزیابی مدیریتی رئیس سازمان جهاد کشاورزی هرمزگان را در کجا میتوان جستجو کرد:
۱- عملکرد ناموفق شهرکهای کشاورزی
در ۳ سال گذشته، بیش از ۷۰۰۰ هکتار از اراضی شهرکهای کشاورزی حسنلنگی، سدیج، یکدار و شمیل، با وجود صرف میلیاردها تومان از پول بیت المال و سهامداری بیش از ۲۸۰۰ نفر، همچنان غیر قابل استفاده و بلاتکلیف ماندهاند، که در صورت وجود مدیریت صحیح، این شهرکها میتوانستند تولیدات کشاورزی را تا ۴۰ هزار تن افزایش داده و درآمدی بالغ بر ۶ هزار میلیارد تومان برای بخش کشاورزی ایجاد کنند.
۲. زمینهای مستعد بلااستفاده و خساراتهای جبران ناپذیر اقتصادی
علیرغم وجود زمینهای مناسب و آب قابل استفاده برای کشاورزی، اراضی وسیعی از زمینهای مستعد به زیر کشت نرفته و گویا رئیس سازمان جهاد کشاورزی نیز از این اراضی بی اطلاع هستند؛ برای نمونه، ۴۲۰۰ هکتار از اراضی مستعد در اختیار تعاونیهای تولید ایثارگران با وجود دسترسی به آب مناسب، بلااستفاده مانده و حتی در این ۳ سال یک هکتار نیز کشت نشده است.
اگر مدیریت مناسبی بر این اراضی اعمال میشد، ۲۱۰ هزار تن به تولیدات بخش کشاورزی استان اضافه میشد و کشاورزان از درآمدی معادل ۴۳۰۰ میلیارد تومان بهرهمند می شدند.
۳. مشکلات گلخانهها و عدم تأمین نهادههای لازم
سیاست توسعه کشتهای گلخانهای، در استان هرمزگان با چالشهایی جدی روبرو شده که عدم تأمین بهموقع نهادههای کشاورزی عامل خالی ماندن بسیاری از گلخانهها شده است. کشاورزان نیز از نبود تسهیلات بانکی برای ایجاد گلخانهها گلایه دارند که پیامد آن خالی ماندن گلخانهها و کاهش تولیدات گلخانهای در ماههای آتی خواهد بود.
۴. نیمهکاره ماندن طرح اصلاح باغات میناب
با وجود صرف بیش از ۸۵ میلیارد تومان از منابع دولتی برای اصلاح و نوسازی باغات میناب، این طرح همچنان با چالشهایی روبرو است، که بسیاری از اراضی بیمصرف ماندهاند و آن بخشهایی که پروژه در آنها اجرا شده، به دلیل عدم نظارت کافی، بهرهوری مناسبی ندارند.
۵. پروژههای دامپروری و قیمتهای سرسامآور گوشت
با هزینهای بالغ بر ۹۰ میلیارد تومان، مجتمعهای دامپروری احداث شدهاند که قرار بود نقشی اساسی در تأمین گوشت قرمز استان هرمزگان داشته باشند. بخوانید سوءمدیریت موجود در سازمان جهاد کشاورزی موجب گردیده این مجتمعها علیرغم هزینه های گزاف به بهره برداری کامل نرسیده و در این ۳ سال نیز حداقل با بی تدبیری موجب تعطیلی بیش از ۲۴ واحد موجود گردند که با وجود این مجتمعها مردم نیز همچنان ناچار به خرید گوشت با قیمتهای نجومی هستند.
۶. خشکشدن باغات رودان و بحرانهای زیستمحیطی
در طی ۳ سال گذشته، بیش از ۳۰ درصد از باغات شهرستان رودان خشک شدهاند. با ادامه این روند، خطر از بین رفتن کامل این باغات وجود دارد و سازمان جهاد کشاورزی نیز نه تنها اقدامی انجام نداده که گویا برنامه نیز در این خصوص ندارد و شاید هم رئیس محترم سازمان جهاد کشاورزی بی اطلاع از این موضوع هستند!!
۷. بلاتکلیفی کشاورزان آسیبدیده و عدم پرداخت خسارتها
با گذشت بیش از ۸ ماه از سال، کشاورزان خسارتدیده هنوز موفق به دریافت غرامتهای خود نشدهاند. این تأخیر موجب سرگردانی و مشکلات مضاعف برای آنان شده است.
۸. بحران پرورش میگو در قشم
پرورشدهندگان میگو در قشم به دلیل درگیریهای مداوم با منطقه آزاد و عدم حمایتهای لازم از سوی سازمان جهاد کشاورزی، با مشکلات بسیاری روبرو هستند که عدم مدیریت صحیح در این بخش، میلیاردها تومان سرمایهگذاری بخش خصوصی را به خطر انداخته و پرورشدهندگان هر لحظه بیم از دستدادن سرمایههای خود را دارند.
۱۹. عدم حمایت از گندمکاران و پرداخت دیرهنگام مطالبات
در حالی که استان هرمزگان سهم اندکی از تولید گندم کشور دارد، مطالبات گندمکاران پس از ۸ ماه همچنان پرداخت نشده است. این تأخیر باعث کاهش سطح زیر کشت گندم شده و کشاورزان را در معرض خسارات بیشتری قرار داده است.
۱۰. مشکلات صادرکنندگان و عدم تعامل مناسب با اتاق بازرگانی
صادرکنندگان استان به دلیل بلاتکلیفی و عدم همکاری مناسب از سوی سازمان جهاد کشاورزی، با مشکلات متعددی مواجه شده و صادرکنندگان که رکن اصلی چرخه اقتصادی بخش کشاورزی میباشند از این سازمان قطع امید کرده و خود آستین همت بالا زده اند؛ به این موضوع نتیجه عدم تعامل مناسب سازمان جهاد کشاورزی با اتاق بازرگانی استان است.
۱۱. بحران در کشت گوجهفرنگی و عدم تأمین بذر
هرمزگان یکی از اصلیترین تولیدکنندگان گوجه فرنگی در کشور است، اما در سال جاری، کشاورزان برای تأمین بذر مناسب با مشکلات جدی روبرو شدند. با نزدیک شدن زمان برداشت، آنها نگران قیمت، بازار و تعرفههای صادراتی هستند و سازمان جهاد کشاورزی در این زمینه هیچ اقدامی انجام نداده و برنامهای نیز برای حل این چالش ندارد.
۱۲. خرید تضمینی محصولات و عدم حمایت از کلزا کاران
وضعیت خرید تضمینی کلزا نیز به مانند گندم است و کلزا کاران از عدم تأمین بذر مرغوب و کاهش عملکرد خود نگراناند.
اگر چه تلاشهای هلدینگ ماهان در پروژههای کشاورزی استان، قابل تقدیر است اما این تلاش حاصل عملکرد این شرکت بوده و نه مدیریت سازمان جهاد کشاورزی هرمزگان و اگر قرار بود این سازمان «پروژه نخلستان دشت پلپلک» را اجرایی کند بدون شک تا کنون حتی یک هکتار از این اراضی نیز به زیر کشت نرفته بود؛ بنابراین لازم است که رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان بجای مخفی شدن پشت پروژه نخلستان ماهان و پوشش دادن نقاط ضعف مدیریتی خود با واقعیتها و مشکلات این بخش که حاصل مدیریت ناکارآمد سهساله ایشان است روبرو شده و بر متولیان امر نیز واجب است که چارهای اساسی در این خصوص بیندیشند.
باید توجه داشت که توسعه کشاورزی هرمزگان، فراتر از دشت پلپلک و نخلستان ماهان است. عملکرد سازمان جهاد کشاورزی در این ۳سال با چالشهای جدی همراه بوده و ناکامی در حل مشکلات کشاورزی، موجب خسارات اقتصادی و رکود این بخش شده است.
انتهای پیام