اکنون ستاد فرمان اجرایی امام اقدام به فروش دو کاروانسرای ثبت جهانی در سمنان از ۵۴ کاروانسرا در ایران کرده و آگهی مزایده آن را گذاشتهاند. یکی از این کاروانسراها که معروف به آهوان است و آجری، ۱۱ میلیارد تومان و دیگری که سنگی است و معروف انوشیروانی حدود ۷ میلیارد تومان. این در حالی است که زمین ۲۰۰ متری در محله تعاون حدود ۱۷ میلیارد است، در محله منوچهری خیابان شهدا حدود ۲۲ میلیارد.
حسین ترحمی، دبیر سابق نظارت مردمی مرمتهای آثار تاریخی انجمن دوستداران میراث فرهنگی سمنان به میراث خبر میگوید: «سمنان به تازگی جز اتحادیه گردشگری راه ابریشم در اجلاس چین قرار گرفته و این بناها همین امسال ثبت جهانی شدهاند و بیشک در گردشگری و معرفی سمنان نقش مهمی را ایفا میکنند. این بناها برای مردم ایران و جهان هستند و سرمایه هویتی شهر، چگونه ممکن است میراث فرهنگی با فروش این اموال همراهی کند؟»
او تاکید کرد: «این بناها باید در اختیار افراد واجد شرایط قرار گیرد که طبق اصول مرمت و احیا شود. املاک میراث فرهنگی برای سازمان یا دولت خاصی نیست برای مردم ایران جهان و آیندگان است.»
امیر کرمزاده، رییس میراثفرهنگی سمنان درباره این موضوع به میراثخبر میگوید: «این اقدام میتواند نجاتدهنده این بناها باشد. ما در استان از شدت کار بردیم.»
او توضیح میدهد: «ستاد اجرایی فرمان امام مالک این بناهاست اما مدیرانش اعتباری برای مرمت آنها ندارد. این دو کاروانسرا هزینه مرمت زیادی دارند. ما در استان آب و برق و گاز به سختی داریم. منطقه بیآب است و گاها با تانکر به روستاها آب میبرند. ما میخواهیم به بخش خصوصی واجد شرایط بدهیم که بتواند کاروانسراها را مرمت کند. البته نظارت مرمت و شرایط بهرهبرداری با خود اداره میراثفرهنگی سمنان است.» کرمزاده تاکید میکند: «اگر این بناها برای ما بود، نمیفروختیم و تحت شرایط واگذار میکردیم. این بناها تحت مالکیت ارگان دیگری است.» او در پاسخ به این سوال که چرا ستاد آن را به میراثفرهنگی واگذار نمیکند، میگوید: «این به هر حال در اختیار ما نیست. طبق قانون اولویت خرید این بناها با میراث فرهنگی است اما اداره میراث فرهنگی سمنان حتی در تامین نیرو مشکل دارد.»
بنا گفتههای رییس میراثفرهنگی سمنان مرمت این بناها به ۲۰۰ تا ۳۰۰ میلیارد تومان میرسد که این اداره امکان پرداخت آن را ندارد و
نفع بنا در این است که آن را به خصوصی واگذار کنند. کرمزاده میگوید: «با توجه به بودجهای که داریم ما نه نگهبان میتوانیم داشته باشیم و نه میتوانیم مرمت کنیم. میراث فرهنگی اوضاع خوبی ندارد. اوضاع ما را در استانها لمس کنید. معاونت صنایع دستی سمنان با سه نفر میگردد. ما در نیروی انسانی و ماشین آلات و یگان حفاظت کافی نداریم. حجم کار ما آنقدر زیاد است که داریم فرسوده میشویم.»
انتهای پیام