به گفته کارشناسان و فعالان میراث فرهنگی، شهرستان تکاب در مرز شهرستان دیواندره قرار گرفته و استان آذربایجان غربی را با استان کردستان همسایه کرده است. ظاهرا دوماهی است مسئولان میراث فرهنگی تکاب در فاصله ۸۰۰ متری غار کرفتو در روستای علیآباد اقدام به صدور مجوز احداث کارخانه بستهبندی حبوبات کردهاند که ساخت این کارخانه در روند ثبت جهانی غار کرفتو اخلال ایجاد میکند.
چرا که غار کرفتو در تاریخ ۲۴ آبان ۱۴۰۱ در فهرست موقت جهانی یونسکو ثبت شده و ساخت این کارخانه به حریم منظری این اثر خدشه وارد میکند.
به گفته کارشناسان حریم غار کرفتو ۳ هزار متر است و این کارخانه در ۸۰۰ متری غار احداث شده است.بخشی از حریم این غار در مرز آذربایجان غربی قرار دارد.
حال فعالان میراث فرهنگی استان کردستان خواستار ورود مسئولان استانی و وزارتخانه برای تخریب این ساخت و ساز در محدوده غار هستند.
هر چند مکاتباتی از سوی میراث فرهنگی و استانداری کردستان با میراث فرهنگی و استانداری آذربایجان غربی صورت گرفته اما ظاهرا داستان از این مرحله فراتر رفته و حتی معاونت میراث فرهنگی کل کشور را هم درگیر این ماجرا کرده است.
این اتفاق که در نوع خود نادر و شگفتانگیز است یک موضوع را به وزارتخانه میراث فرهنگی گوشزد میکند که اگر شهرستانی با استان دیگری مجاور بود برای صدور مجوز از استان همجوار هم استعلام بگیرد تا مبادا مشکلی شبیه آنچه رخ داده تکرار شود.
غار کرفتو در چهار طبقه شامل ۲ بخش طبیعی و دست کند است که در دوران دوم زمین شناسی شکل گرفته و از نوع غارهای آهکی است که بخش طبیعی آن دالانی به طول ۷۵۰ متر دارد.
قسمت جلویی غار که محل سکونت انسان و قدمتی بیش از سه هزار سال دارد شامل هفت اتاق و ۹ راهرو در چهار طبقه است که رمز و راز این غار را ۲ چندان میکند.
از درون این غار، کتیبهای به خط یونانی به دست آمده است که نشان میدهد احتمالا کرفتو مدتی محل سکونت سلوکیان بوده است.
انتهای پیام